Kauwen, een natuurlijke behoefte van de hond! Honden hebben van nature de behoefte om te kauwen. Ze gebruiken het om te kalmeren, te ontspannen en te ontladen. Het vermindert angst en stress. Wanneer een hond langdurig kan kauwen (maximaal 15 a 20 minuten) komen er hormonen vrij, dopamine en endorfine. Deze hormonen geven zowel bij mensen als bij honden een gelukkig gevoel, ze geven voldoening en kunnen in sommige gevallen pijnstillend werken.
Wanneer honden met meerdere zijn ( roedel ) wordt er vaak samen gekauwd. Zo worden de onderlinge banden in rust en kalmte nog meer versterkt.
Kauwen is zoveel meer.
Kauwen geeft ontspanning, kalmeert. Verzorgt het gebit op een natuurlijke manier. Versterkt de onderlinge sociale banden en kan pijnstillend werken. Niet zo gek dus dat een hond die het alleen thuis zijn als erg stressvol ervaart, zich zelf wil kalmeren door ergens op te kauwen. Niet zelden zijn het jouw slippers, de afstandsbediening of de kussens op de bank. Iets in de bek nemen is ook een manier om iets te onderzoeken. Vooral pups doen dit om op die manier de wereld te ontdekken. Voor hen wordt de behoefte om te kauwen nog groter wanneer ze in de tandenwissel zitten en kauwen ook voor pijnstilling zorgt.
8 Tips om te voldoen aan de kauwbehoefte van je hond.
1. Geef dagelijks een natuurlijke kauwsnack om ontspanning en stressverlaging bij je hond te bevorderen. Bijvoorbeeld na een wandeling of aan het einde van de dag.
2. Laat je hond nooit alleen tijdens het kauwen. Zorg dat er altijd toezicht is. Honden kunnen zich makkelijk verslikken / verstikken.
3. Laat je hond niet langer dan maximaal 20 minuten kauwen. Dit voorkomt bij sommige honden de neiging tot obsessief kauwen en zorg er tevens voor dat de hond niet gelijk teveel van het product binnen krijgt.
4. Wil je de kauwsnack wegnemen, ruil het dan voor iets anders, bijvoorbeeld een paar vleesbites of trainers die je op de grond strooit. Honden zijn opportunisten en willen altijd ergens voordeel uit halen. Iets belangrijks als voedsel afgeven zonder dat je er iets voor terug krijgt is lastig voor een hond.
5. Kies voor natuurlijke kauwsnacks van betrouwbare herkomst. Ze bestaan volledig uit het dierlijke product, bevatten geen toevoegingen en zijn niet chemisch bewerkt. Dicht bij natuurlijk prooi wat zorgt voor een goede verteerbaarheid.
6. Kies voor een kauwsnack die past bij de kauwbehoefte en kauwkracht van jouw hond. Midden- en groot formaat honden die stevige kauwers zijn kunnen een kophuid van grote dieren als rund of paard heel goed hebben. Voor kleinere honden, pups en senioren met een verminderde kauwkracht kies je bijvoorbeeld eerder voor zachtere producten van huid, pezen of snacks die kraakbeen bevatten, bijvoorbeeld van eend of kip.
7. Pas op met te harde kauwbotten en botten die splinters geven. Tanden kunnen afbreken en splinters kunnen vervelende problemen geven in het spijsverteringskanaal. Geef geen rawhide producten!
8. Kauwsnacks met vacht hebben extra voordeel. Het vacht heeft een toegevoegde waarde voor een goede mondhygiëne en gezonde darmwerking
Versterk de band met je hond.
Bonus tip: Ontspan even lekker samen. Honden vinden het fijn om in gezelschap van ‘roedelleden’ te kunnen kauwen. Het is een sociale activiteit die de banden versterkt. Kijk maar eens hoe fijn je hond het misschien vindt wanneer je bij hem op de grond komt liggen of zitten, terwijl hij ontspannen op zijn kauwsnack kauwt. Respecteer zijn ruimte en pak uiteraard de snack niet af. Maar geniet even van een rustig momentje van samenzijn 😉