Lekker in je darmen.

 

Darmgezondheid van je hond.

Bij mensen weet je het misschien al wel. Een gezond darmmilieu heeft een grote invloed op hoe we ons lichamelijk en geestelijk voelen.  

Onze darmen leveren ons energie, via de spijsvertering worden belangrijke voedingsstoffen opgenomen. Ze scheiden onze afvalstoffen af en hebben een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Via de immuuncellen in de darmen ( onze natuurlijke weerstand) worden schadelijke bacteriën en virussen die in de darmen binnen komen direct onschadelijk gemaakt.

Invloed van darmgezondheid op gedrag van je hond.

Recente studies laten ook zien dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de darmgezondheid van je hond ook invloed heeft op onze hersenen. Wat invloed heeft op ons gedrag en onze emoties. Niet gek wanneer je er over nadenkt dat we buikpijn kunnen krijgen van stress of spanning.

In de darmen wordt o.a. het hormoon Serotonine aangemaakt. Een belangrijk hormoon voor o.a. je stemming en je slaap.

Al het bovenstaande is echter ook van toepassing op onze honden. Ook zij hebben een gezonde darmflora (alle micro-organismen, bacteriën in de darmen) nodig om zowel lichamelijk als mentaal, goed te kunnen functioneren.

Darmproblemen bij de hond.

Helaas zijn er nogal wat honden die problemen hebben met hun maagdarmstelsel. Dit kan zich uiten in:
– te dunne ontlasting / diarree
– winderigheid
– braken
– buikpijn
– verminderde eetlust
– gedragsverandering

Welke hondensnacks zijn NIET goed voor de darmgezondheid van je hond?

slechte hondensnacks dierenwinkel ongezond bewerkt

  • Bewerkte hondensnacks zijn erg slecht te verteren (rawhide in vele vormen wel of niet omwikkeld met vlees, geperste botten, gebleekte snacks etc.) 
  • Hoefjes, mergpijpjes, dinobotten, etc. Scherpe randen, splinters en hoge hoeveelheid calcium zorgen voor risico op beschadigingen en darmblokkades.
  • Snacks, hondenkoekjes en beloningssnoepjes met kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en overige toevoegingen als suiker en zout, geven vaker maagdarmklachten.
  • Snacks en beloningssoepjes met waarvan tarwe/graan (granen en gluten) het hoofdbestanddeel is. Zijn vaker moeilijk te verteren en worden door honden regelmatig niet verdragen (allergie)

Welke hondensnacks zijn WEL goed voor de darmgezondheid van je hond?

Gezonde Natuurlijke hondensnacks gedroogde snacks Hond in Focus

  • Natuurlijke onbewerkte snacks zijn volledig opneembaar en goed te verteren voor de hond.
  • Vrij van kunstmatige toevoegingen en vulstoffen die de darmflora kunnen verstoren.
  • Luchtgedroogd, dat wil zeggen op een lage temperatuur en dus langzaam. Zorgt voor behoud van zoveel mogelijk voedingstoffen welke weer een onmisbare rol hebben in de darmgezondheid. Bijvoorbeeld, vitamines A, D, B12, en B9, ijzer en magnesium.
  • Zink, o.a. in de snacks van Hert, is belangrijk voor een gezonde darmwand en heeft een functie in het immuunsysteem in de darm.
  • De Omega 3 vetzuren in de vissnacks en in het schapenvet, vermindert darmontstekingen en zorgt voor een toename in bacteriegroei in de darmen.
  • Natuurlijke hondensnacks met en vachtje, zoals konijnen- oren en huid en kophuid met vacht, werken als een natuurlijk vezel en zorgen daarmee o.a. voor reiniging van de darmwand en een stevige ontlasting.
  • Graan- en glutenvrij, 100% vlees, zorgt voor een hoge verteerbaarheid en minder allergieklachten bij overgevoeligheid hiervoor.

Het aanbod aan lekkers voor je hond is groot. De herkomst, kwaliteit en prijs kan flink verschillen. Voor de gezondheid en het welbevinden van je hond loont het wel de moeite om bewust te kiezen. Waar komt het (oorspronkelijk) vandaan, wat zit er in en wat heeft mijn hond er aan? 

“Snacken met een goed gevoel” is veel meer dan alleen maar het verwennen van je hond. Het heeft een absolute toegevoegde waarde voor zijn lichamelijk en geestelijk welbevinden.